Pakowarki prozniowe gastronomiczne

Pakowarki próżniowe potrafią być używane zarówno w blokach jak również lekkich firmach. Umożliwiają zapakowanie pożywienia w taki forma, aby produkty przeznaczone do użytkowania miały jak największą datę przydatności. Pakowarki próżniowe (nazywane często pakowaczkami) to akcesorium do odsysania powietrza z wnętrza opakowania foliowego oraz przynoszenia jednocześnie szczelnego zgrzewu zamykającego. Każda pakowarka, niezależnie od konstrukcji, urządzona stanowi w przesadę i listwę zgrzewającą pokrytą teflonem.

Kankusta Duo

Cena takiego urządzenia ma około tysiąca złotych. Długość listwy zgrzewającej wynosi około trzydziestu pięciu centymetrów. Urządzenie zazwyczaj jest dwie funkcje: pakowania i zgrzewania worków oraz zamykania pojemników próżniowych, korków do butelek, pokryw, za pomocą przystawki. Podawane jest branie worków ze strukturą R-vac, E-vac lub grubszych, stosowanie worków gładkich możliwe jest przy folii o grubości min.120 mikronów. Waga urządzenia wynosi około czterech kilogramów. Obudowa zrobiona jest z zazwyczaj doskonałej klasie tworzywa sztucznego lub byliśmy nierdzewnej. Średni czas żywotności ma około piętnastu lat. Napięcie sieciowe ma około dwustu trzydziestu V, a moc około czterystu W. Ogólnie wydajność urządzenia jest dużo wysoka. Obsługa maszyny jest jednoznaczna i odpowiednia. Możliwość wykonania do tysiąca zgrzewów pod rząd bez przegrzania urządzenia. Przydaje się ono ponad do profesjonalnego przechowywania części urządzeń, maszyn. Pompa jest zazwyczaj doskonałej wartości łożysko kulkowe. Niektóre urządzenia mają również cyfrowy wyświetlacz. Użytkownicy stają wielokrotnie przed pytaniem, czy wybrać pakowarkę komorową czy bezkomorową. W wypadku zastosowań domowych również w zwyczajnych sklepach, przy jednorazowym pakowaniu kilku - kilkunastu produktów, wybór pakowarki bezkomorowej będzie wystarczający. Więcej w sukcesu konieczności pakowania artykułów o dużym kształcie (np. wędzonych ryb), większą swobodę działania zapewni pakowarka bezkomorowa (brak ograniczeń wielkości - możliwość stosowania folii w rękawie). Jeżeli istnieje potrzeba pakowania kilkudziesięciu produktów dziennie lub bardzo (sklepy, kuchnie, firmy cateringowe, zakłady produkcyjne), pakowarka komorowa dokona tę rzecz szybciej i dobrze a worki będą wyraźnie tańsze.